MEDUZA

U grčkim morima, ali i drugim toplim, kupačima preti ujed meduze. One su providne, želatinozne i najčešće ih ne primetimo dok plivamo. Tako da prvo osetimo simptome ujeda meduze, pa je tek onda vidimo, najčešće! .Javlja se žarenje, peckanje, svrab. Ožareno mesto je crveno, natečeno, bolno na dodir, jasno ograničeno od ostale kože. U retkim slučajevima mogu se javiti glavobolja, slabost, malaksalost, nesvestica, mučnina, grčevi mišića, pad krvnog pritiska. Tada je neophodna hitna lekarska pomoć.

Šta uraditi ako vas ujede meduza?

Mesto ujeda operite slanom vodom, uklonite dlačice od meduze, ako su vam ostale u koži. To se najbolje radi čistom pincetom. Nemojte trljati ujedeno mesto, niti se češati, jer ćete samo pogoršati situaciju. Možete promenu namazati nekom protivupalnom kremom, topikalnim kortikosteroidem ili popiti tabletu antihistaminika. Budite uvek obazrivi kada se kupate u ovim morima, dobro pogledaje, jer se meduze često pojavljuju u jatima.

MORSKI JEŽ

Ubod na morskog ježa vam se može desiti ako hodate bosi. Zato, ako znate da plaza na kojoj se kupate ima i ovu životinju, najbolje bi bilo da imate plastične sandale, u kojima možete i da plivate.

Šta ako se ipak ubodete na ježa?

Na mestu uboda će vam se javiti bol, ali to nije vaš najveći problem. Bodlje obično ostanu i vire iz stopala, a njih je najbolje da izvadi lekar ili medicinski radnik. Naime, te bodlje su veoma krte i lomljive, pa ih nepravilno izvlačenje može ostaviti u vašoj nozi, zalomljene, kada vam može trebati i hiruška pomoć! Nakon vađenja bodlji, lekar će vam oprati mesto uboda, a dalje možete mazati antibiotskom kremom (Čloramphenicol, npr.) ili sprejem (Enbecin,npr.). Tradicionalna sredstva koja ublažuju bol, a možete ih mazati na kožu preporučiće vam lokalno stanovništvo- smokvino mleko i riblje ulje.

Na kraju, želim vam da vas sve ove životinjice zaobiđu i da uživate u ovom letu!

Tekst pripremila: dr Bojana Uzelac

Ova internet strana koristi kolačiće sajta, kolačiće trećih lica koji nisu povezani sa marketingom (kao što je analitika) i marketing kolačiće. Posetom i koriščenjem ovog web sajta Vi dajete Vašu saglasnost da Vaš pretraživač preuzme kolačiće sajta i (analitički) kolačiće koji nisu povezani sa marketingom. Vi prihvatate korišćenje drugih kolačića pritiskom na dugme „prihvati“. Ako ne pritisnete dugme „prihvati“, upotreba kolačića će biti ograničena na kolačiće sajta i kolačiće trećih lica koji nisu povezani sa marketingom (analitika).