Krvarenje iz nosa je česta pojava kod dece i to malo starijeg uzrasta. Ne javlja se kod novorođenčadi i odojčadi, već kod dece koja su aktivna, koja se igraju, naprežu, udare, čačkaju nos. Uzrast javljanja je od 2-3 god. pa do 18 god.

U svakom uzrastu uzroci krvarenja mogu biti prehlade, alergije – kada dete kija, kašlje, duva nos i suv, topao vazduh u neprovetrenim prostorijama naročito zimi.

Urođena slabost krvnih sudova nosa takođe daje česta i uporna noćna krvarenja (jer se nosić noću nehotice povredi).

Ozbiljna oboljenja – smanjenje broja krvnih pločica – trombocita. Smanjenje sposobnosti krvi da se zgruša javljaju se retko kao uzrok krvarenja.

Zaustavljanje krvarenja u pet koraka:

  1. Mlađem detetu treba obrisati krv maramicom i utvrditi iz koje nozdrve krv „ide“. Veća deca treba da izduvaju nos i tako ga očiste od „slinice“ ili stranog tela.

  2. Dete treba da sedne i nagne glavu napred. Ovako se prati količina krvi koju dete gubi, a i ne guta krv.

  3. Izvršiti pritisak na nozdrvu iz koje krv teče prstom, tako da se nozdrva „slepi“ sa koštanom pregradom nosa. Za sve vreme treba disati na usta.

  4. Pritisak na nos treba da traje deset minuta. Pre tog vremena ne treba vršiti proveru, jer ako krvarenje nije stalo, postupak ponavljamo.

  5. Ako posle deset-petnaest minuta ne stane krvarenje, treba uzeti kapi za nos. Njihova uloga je da suze krvne sudove u nozdrvi koja krvari. Stavlja se par kapi i ponovi pritisak na nozdrvu u vremenu od petnaest minuta.

Ako je uzrok krvarenja izazvan anomalijom krvnog suda u nosu vrši se „spaljivanje“ krvnog suda.
Tako se uništi krvni sud koji izaziva česta krvarenja i tada je problem rešen.

Dr Snežana Živojinov

Ova internet strana koristi kolačiće sajta, kolačiće trećih lica koji nisu povezani sa marketingom (kao što je analitika) i marketing kolačiće. Posetom i koriščenjem ovog web sajta Vi dajete Vašu saglasnost da Vaš pretraživač preuzme kolačiće sajta i (analitički) kolačiće koji nisu povezani sa marketingom. Vi prihvatate korišćenje drugih kolačića pritiskom na dugme „prihvati“. Ako ne pritisnete dugme „prihvati“, upotreba kolačića će biti ograničena na kolačiće sajta i kolačiće trećih lica koji nisu povezani sa marketingom (analitika).